راهنمای باغبانی


باغبانی در فصل بهار

فصل بهار فصلی بسیار زیبا برای لذت بردن از گل و گیاه است و باغبانی در بهار حس خوبی را به آدم منتقل می‌کند. تماس با خاک و گیاه اضطراب ناشی از زندگی ماشینی را کاهش می‌دهد و موجب تقویت سلامت جسمی و روان‌شناختی و خلاقیت ذهنی می‌گردد.

کار هایی که مناسب باغبانی در بهار هستند، شامل موارد زیر می‌شوند:

  1. آماده‌سازی لوازم باغبانی، کود و گیاهان موردنظر
  2. تمیز کردن گلخانه یا باغچه و تراس
  3. بررسی و آماده‌سازی خاک، هرس کردن گیاهان و حذف علف‌های هرز
  4. اصلاح خاک و کود دهی
  5. کاشت
  6. رسیدگی دائمی به گیاهان و درختان باغچه

1- لوازم کشاورزی‌تان را آماده کنید:

اولین قدم برای باغبانی در بهار تیز کردن و تمیز کردن آلات کشاورزی ازجمله وسایل دستی باغبانی مانند بیل ، بیلچه، شن کش و کج‌بیل است. تمیز کردن و تیز کردن ابزارهای باغبانی به حفاظت و نگهداری درازمدت، صرفه‌جویی در هزینه و جلوگیری از شیوع بیماری کمک می‌کند. کثیف بودن آن‌ها به دلیل وجود باکتری و قارچ به هرس تازه آسیب می‌رساند. برای شستشو از مواد شوینده قوی، آب داغ و محلول‌های بازکننده استفاده کنید تا تیغه‌های تمیزی داشته باشید ، این تمیزی به عملکرد بهتر آن‌ها کمک می‌کند و کار را آسان‌تر خواهند کرد . پس از تمیز کردن، مقداری روغن یا اسپری روان کننده WD40 روی تیغه‌ها و لولاها بمالید.

نکات کلیدی باغبانی

  1. گلخانه و محوطه کاشت گل‌ها را تمیز کنید و بشویید:

اگر گلخانه دارید، آخر زمستان بهترین زمان برای تمیز کردن گلخانه است تا نهال‌ها و قلمه‌های بهار را بکارید. قسمت بیرونی گلخانه را با مواد ضدعفونی‌کننده و مواد شوینده بشویید تا جلبک ها، خزه‌ها و دوده‌ها از بین بروند. این امر باعث می‌شود در طی ماه‌های رشد گیاهان، ضمن از بین رفتن آفات و بیماری‌ها؛گلخانه نور بیشتری را به خود جذب کند. از ضدعفونی کردن داخل شیشه‌ها نیز غافل نشوید! هر نوع بقایای گیاهی را با محلول گرم ضدعفونی‌کننده بشویید. گلدان‌ها و سینی‌های بذر گیاه را بشویید تا از ابتلای گیاهان به میرایی خاموش جلوگیری کنید.

  1. با خاک خوب و مرغوب شروع به کارکنید و به باغچه خودسر و سامان بدهید.

اولین فعالیت باغبانی در بهار که باید انجام دهید بررسی خاک و تمیز کردن باغچه است. سعی کنید در تمام نقاط باغچه بخشی از خاک را به‌عنوان نمونه برداشته و آن را بررسی کنید و ببینید نرمی و کیفیت خاک چگونه است. آیا زهکشی خوبی دارد و سبک است یا باید تعویض گردد؟ شاید این مرحله خسته‌کننده باشد اما جزئی از فرآیند باغبانی در بهار است، پس باید جدی گرفته شود.

 البته در همین حین و در اولین مرحله باغبانی در بهار شما می‌توانید به نظافت باغچه نیز بپردازید و سعی کنید گیاهان بیمار و شاخ و برگ‌های اضافه که هم جلوه بد به باغچه داده‌اند و هم باعث گسترش بیماری بین گیاهان می‌شود را از دیگر گیاهان باغچه جدا کنید. شاخه‌های اضافه و ناهماهنگ را هرس کنید و علف‌های هرز را از بین ببرید. شرایط گیاهان را بررسی، آفات را حذف و بیماری‌ها را درمان کنید.

 نکات مهم باغبانی

 

  1. اصلاحات لازم را به خاک بیفزایید و بستر جدید را آماده کنید

اضافه کردن کود و کمپوت به خاک، آن را غنی می‌کند. کود و امولسیون‌های گاوی و ماهی و سایر اصلاحات مرتبط باید به خاک اضافه شود تا گیاهان و سبزی‌ها به‌خوبی تغذیه و رشد کنند. خرید خاک‌های ارگانیک نیز برای باغچه ضروری است اما هیچ‌چیز نمی‌تواند جای کمپوست را بگیرد. برای این کار می‌توانید کمپوست را به‌صورت آماده خریداری کنید و یا این که در یک گلدان ضایعات خانگی مانند پوسته تخم مرغ، پوست میوه و سیب زمینی، بریده‌های چمن، هرس‌های چوبی و دیگر پسماندهای ارگانیک را جمع‌آوری کنید. برای کمک به روند تجزیه آن‌ها این مخلوط را با شن کش هوادهی کنید

 در فصل بهار جهت اصلاح خاک ( پوک کردن خاک و مقابله با سله بستن)، از کود دامی پوسیده استفاده می‌شود.  مزیت کود دامی پوسیده آن است که عاری از علف هرز است.

در این فصل از کودهای ازته نیز برای رشد بهتر درختان و درختچه‌های زینتی می‌توان استفاده کرد. کودهای حاوی ازت بر رشد رویشی گیاهان تأثیر داشته درحالی‌که کودهای حاوی فسفر و پتاس گل و میوه را افزایش می‌دهند.  بنابراین اگر هدف پرورش برگ‌های گیاه زینتی باشد مقدار ازت کود را بیشتر (2 قسمت ازت + 1 قسمت مخلوط فسفر و پتاس ) و اگر هدف تولید گل و میوه‌های زینتی باشد مقدار ازت کود را کمتر (1 قسمت ازت + 2  قسمت مخلوط فسفر و پتاس) در نظر می‌گیرند.

 
کود دهی نوبت اول در فروردین‌ماه، با شروع فصل رویش انجام می‌شود. نوبت دوم در نیمه اردیبهشت و نوبت سوم با کاهش دمای هوا در شهریور به خاک اضافه می‌گردد.

 
توجه:  در فصول گرم سال (تیر و مرداد) کود جذب گیاه نمی‌شود و دلیل اصلی زرد شدن رنگ برگ‌ها به‌واسطه کاهش جذب مواد مغذی است.
هم‌زمان با به عمل آمدن خاک ، علف‌های هرز و آشغال‌ها را از آن جدا نمایید. کود گیاهی (کمپوست) یا کودی که به خوبی پوسیده شده باشد و هرگونه اصلاح‌کننده خاک را به ضخامت 10 سانتی‌متر روی خاک موردنظر بریزید و با چنگک به عمق 25 تا 30 سانتی‌متری برسانید.

 

  1. کاشت

الف) کاشت نشاء­های پاییزه مانند: بنفشه، مینا چمنی، همیشه‌بهار، شب بو... ، در صورت عدم کاشت این گروه ازگل‌های فصلی در پاییز، از اواخر اسفندماه تا اوایل فروردین نشاء­های آماده را به زمین اصلی منتقل می‌کنند.

در ماه بهمن و اسفند بذر گیاهانی مانند بگونیا، آنتریوم،شمعدانی، فلفل، بادمجان و گل کلم را بکارید.

 

ب) کاشت گیاهان پیازی مانند: زنبق، کوکب، اختر، گلایل، سوسن...،  این گروه از گیاهان پیازی که به سرما مقاوم نیستند و در تابستان به گل می‌نشینند، در بهار (نیمه اول فروردین) که خطر یخبندان وجود ندارد کاشته می‌شوند. پیاز گل‌هایی مانند نیلوفر، گلایل و آلاله را می‌توان در زمستان برای کاشت بهار سفارش داد.
پ) کاشت نشاء­های بهاره مانند: اطلسی، سلوی، ابری، جعفری، قرنقل...، این گروه ازگل‌های فصلی از اوایل خردادماه تا شروع سرمای پاییزی گلدهی دارند و آن‌ها را از نیمه دوم اردیبهشت تا اواسط خرداد نشاء می‌کنند.

ت) کاشت بوته‌های دائمی مانند: زبان در قفا، مارگریت،تاج‌الملوک.... ، قسمت‌های هوایی این گیاهان در فصل سرما از بین می‌روند ریشه آن‌ها در خاک مانده و پس از سپری شدن سرما سبز می‌شوند ولی برای خالی نبودن باغچه در فصولی که این  گیاهان گلدهی ندارند معمولاً همه‌ساله مانند گل‌های فصلی، در اوایل بهار کاشته می‌شوند.

 

بستر گیاهان

  1. رسیدگی دائمی به گیاهان و درختان

باغبانی در بهار تنها یک کار چندمرحله‌ای نیست و برخی از کار ها باید به صورت مکرر انجام شوند و به طور دائم این رسیدگی به گیاهان اتفاق بیفتد تا درنهایت با گیاهانی سرسبز و شاداب مواجه شویم. برای این کار در فصل بهار سعی کنید، به آبیاری دائمی و متناوب باغچه توجه داشته باشید. تقریباً یک برنامه زمانی برای انواع گیاهانتان آماده کنید و طبق این برنامه آن‌ها را آبیاری کنید. توجه به خاک، دمای هوا و رطوبت و نور گیاهان نیز از دیگر کار هایی است که در فصل بهار باید به‌طور دائمی به آن توجه داشته باشید.

 

 

http://gallery/File/rrcvtvwu346498.jpg



  تاریخ آخرین بروزرسانی : 14 فروردین 1400 - 12:18